Sirup ze smrkových výhonků proti kašli a nachlazení

Čím dál víc se snažím využívat v každodenním životě využívat dary přírody. Sbírat bylinky, pěstovat vlastní, vyrábět med z pampelišek, šťávy z bezu, trnek…Pro někoho běžná věc. Mě k podobným věcem nikdo nevedl a ten obrat přišel až s dětmi. I v medicíně tedy zkouším nejdřív osvědčené přírodní léky, a pak až ty chemické. A protože mám za chatou krásné a čisté smrky, vyrážíme z jara na smrkové výhonky. Proč? Na sirup proti kašli a nachlazení.

Co je k výrobě sirupu potřeba?

K výrobě sirupu toho moc nepotřebujete. Nejdůležitější jsou mladé smrkové výhonky (o délce do 5 cm se doporučuje). Ty se sbírají v dubnu – květnu, záleží na tom, ve které oblasti se pohybujete. Jsou to ty krásně zelené konce smrkových větviček. Můžete je otrhávat, ale klidně vezměte na pomoc nůžky.

Dále si připravte:

– cukr (používám třtinový, sirup se ale dělá i s klasickým krystalovým)

– citron (nemusí být)

– 3 nebo 5 litrovou uzavíratelnou sklenici

Jak postupovat?

Výroba je velmi jednoduchá. Výhonky propláchněte studenou vodou, aby se vyplavily případné nečistoty. Pak na dno sklenice dejte vrstvu výhonků (asi 5 cm), zasypte cukrem (asi 2 cm) a položte kolečka citronu. Takto opakujte, dokud není sklenice plná. Poslední vrstvou je cukr.

Sklenici uzavřete, případně přetáhněte celofánem a umístěte k oknu. Slunné místo je ideální. Postupně se začne tvořit hustá šťáva, po 2-3 týdnech je sirup hotový. Pak ho jen přes plátýnko přelijte do menších nádob a uložte na zimu, až bacily zaútočí.

Jak smrk léčí?

Tyto mladé výhonky jsou plné vitamínu C. V období plném chřipek sirup můžete užívat preventivně, jednu polévkovou lžíci každé ráno. Smrkové jehličí rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu. Lze s ním i sladit čaj nebo třeba kaše dětem.

Leave a Reply